Πρώτη στα κρούσματα ανά εκατομμύριο παγκοσμίως η Ελλάδα

Στις 4 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την πλατφόρμα Our World In Data που συγκεντρώνει τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις χώρες του κόσμου μέσω του Johns Hopkins University, η Ελλάδα, στις χώρες με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο, είναι πρώτη διεθνώς στα καθημερινά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς και στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ και στους θανάτους εξακολουθεί να κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις. 

Παράλληλα την πρώτη θέση κατέχει η χώρα μας και στα αντίστοιχα δεδομένα που αναφέρονται στο αθροιστικό σύνολο κρουσμάτων ανά εβδομάδα ανα πληθυσμό.

Δημόσια υγεία: Για το κράτος η ζυγαριά γέρνει στα κέρδη της αστικής τάξης

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τη στιγμή που και η εγχώρια επιστημονική κοινότητα έθεσε στο δημόσιο διάλογο αυτό που όλοι γνωρίζαμε, πως είναι η κρατική διαχείριση της πανδημίας που στέλνει πρώτα απ’ όλα ασθενείς σε καταστάσης βαριάς νόσησης ή ακόμη και στο θάνατο. Και παρ’ όλα αυτά η κατεύθυνση των μέτρων πλέον θεμελιώνεται αποκλειστικά πάνω στο ότι η αστική τάξη δεν έχει κανένα συμφέρον από την διασφάλιση της υγείας του λαού και των εργαζομένων.

Πάνω σε αυτή τη βάση, λοιπόν, στοιχειωδώς αποφασίστηκε το κλείσιμο της εστίασης στις 12 το βράδυ. Απο κει και έπειτα, το επιστημονικά τεκμηριωμένο μέτρο για χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας έγινε ευκαιρία περαιτέρω πλουτισμού με τις τιμές να εκτοξεύονται κατα 23%, ενώ το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα περαιτέρω μέτρο προστασίας για μαθητές, εκπαιδευτικόυς και γονείς αλλά και η μείωση των ημερών απομόνωσης ενός κρούσματος από τις 10 στις 5 ( την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στις 14 ) δεν βασίζονται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκαν με κριτήριο “τις αντοχές της οικονομίας” και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους, της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

PCR Τεστ: Ευκαιρία κερδοφορίας για τους κλινικάρχες τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα

Και ενώ η κυβέρνηση με τρομακτική συνέπεια στην νεοφιλελεύθερη γραμμή της αρνείται να προβεί σε ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας οι κλινικάρχες και το κομμάτι της αστικής τάξης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της υγείας βλέπουν τα δεκάδες χιλιάδες νέα καθημερινά κρούσματα ως μία καλή ευκαιρία για αύξηση των κερδών τους.

Την στιγμή, λοιπόν, που υπάρχει ανάγκη για ακριβή και μαζικό εντοπισμό κρουσμάτων και ιχνηλάτηση τους, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους κλινικάρχες την τιμή των μοριακών τεστ, υποσχόμενη εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα αφήσει πάνω τους την αποκλειστικότητα στην διεξαγωγή τους θέτοντας το (απλσίαστο για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα) πλαφόν των 47€ ανά τεστ. Ανερυθρίαστα, ακόμα και έτσι, η αστική τάξη πιέζει για κατάργησή του ορίου αδιαφορώντας για το οικονομικό γονάτισμα του λαού, διεξάγοντας ντροπιαστικές business εις βάρος του, και επιστρατεύοντας απροκάλυπτα φορείς όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Άδωνις για τα φθηνά PCR στην Κύπρο: «Είναι κινέζικα, δεν είναι αξιόπιστα»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φιλοξενούμενος σε ραδιοφωνική εκπομή όπου του επισημάνθηκε η μεγάλη διαφορά στις τιμές των PCR μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αρχικά χαρακτήρισε hoax την είδηση, όμως στη συνέχεια όταν του επισημάνθηκε ότι την δήλωση έκανε ο εκπρ. τύπου του Υπ. Υγείας της Κύπρου, με την ελεγκτικη υπηρεσία της Κύπρου να επισημαίνει πως τα τεστ είναι κατά τις προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε., είπε: «Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ». Στη συνέχεια προέβη και στην εκτίμηση πως μία πιθανή θεσμοθέτηση της συνταγογράφησης (και συνεπώς κάλυψης του κόστους τους από το κράτος) των PCR Test μόνο εις βάρος της τσέπης των φτωχών νοικοκυριών μπορεί να είναι (sic).

Καταγγελίες για καταστρατήγηση του μέτρου διατίμησης των μοριακών τεστ

Εν τω μεταξύ ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαφόν των 47€ για τα μοριακά τεστ ξεκίνησαν οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες των κλινικαρχών εις βάρος των εξεταζόμενων πολιτών. Όπως καταγγέλεται στη σελίδα “Covid 19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη” η Βιοϊατρική στη Θεσσαλονίκη απαιτεί 90€ για την διεξαγωγή PCR τεστ σήμερα.

O αγώνας για την υπεράσπιστη της Δημόσιας Υγείας είναι χρέος του λαού απέναντι στην πολιτική κράτους και κεφαλαίου που σπέρνουν το θάνατο

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη.

ΔΩΡΕΑΝ PCR TEST ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ / ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ