Κρούσματα, ελλείψεις σε self test, 50%+1

25.235 κρούσματα ανιχνεύθηκαν το τελευταίο 48ωρο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σύμφωνα με την πλατφόρμα edupass. Χαρακτηριστικό του ανεύθυνου ανοίγματος των σχολείων, είναι το γεγονός πως μόλις δύο μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, είχε παρατηρηθεί έλλειψη στα δωρεάν self test που αναλογούσαν στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, με πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς να γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να βρουν τα self test που δικαιούταν, ενώ το 12% των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δεν κατάφεραν να βρουν self test. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η κυβερνητική γραμμή για την έλλειψη self test, η οποία έχει αφήσει εκπαιδευτικούς και γονείς χωρίς τα self test που δικαιούνται, είναι η μετακύλιση της ευθύνης, από το κρατικό επίπεδο στο επίπεδο έκαστου σχολείου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά :

“Κατόπιν εντολής του Γ.Γ. του υπουργείου Α. Κοπτσή, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούν διευθυντές και διευθύντριες σχολείων αφενός να αναλάβουν μόνοι/ες τους τις διαδικασίες προμήθειας των τεστ που δεν διεκπεραίωσε το ΥΠΑΙΘ, καταπατώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και αφετέρου να παρατυπήσουν, επιτρέποντας σε μαθητές/τριες χωρίς αρνητικό τεστ να προσέλθουν στο σχολείο για να παραλάβουν τεστ από το απόθεμα του σχολείου, αν υπάρχει. Αν τα παιδιά αυτά νοσούν, θα έχουν μπει ήδη στο σχολικό λεωφορείο και θα έχουν πλησιάσει συμμαθητές/τριες τους και εκπαιδευτικούς στο προαύλιο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η μετάδοση πριν καν ανοίξουν τα σχολεία.”

Απόδειξη του πόσο σαθρού είναι το πλαίσιο με το οποίο άνοιξαν τα σχολεία, αποτελεί η αποκάλυψη του Τάκη Παναγιωτόπουλου (μέλους της επιτροπής λοιμοξιολόγων), πως το μέτρο του “50+1%”, δεν έχει καμία απολύτως επιδημιολογική λογική. Το εν λόγω μέτρο μέτρα καταδίκασε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αναφέροντας πως θα προκαλέσει τεράστια διασπορά και πως οφείλει να γίνει άμεση διόρθωση του.

σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών

Σε σειρά κινητοποιήσεων προχωρούν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, προκειμένου να δώσουν μια δυναμική απάντηση στην θανατοπολιτική της κυβέρνησης.

Ήδη πολλά σχολεία στην επικράτεια έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις ζητώντας μεταξύ άλλων την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικων και βοηθητικού προσωπικού (καθαριότητας, νοσηλευτών κ.α.), πιο πολλά rapid test μέσα στην εβδομάδα καθώς και την παροχή δωρεάν μασκών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 5:30 στο Υπουργείο Υγείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι :

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή “ανοσίας της αγέλης” στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!»

Οι διδασκαλικοί σύλλογοι και η ΕΛΜΕ, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας χθες στην Θεσσαλονίκη όπου, συν τοις άλλοις, έχει προγραματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 6:30 έξω από το ΥΜΑΘ από εργατικά σωματεία της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν τα εκπαιδευτικά σωματεία της Θεσσαλονίκης η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και μαθητές. Επιπλέον, παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ έξω από την Πρυτανεία αύριο, 12/1, διεκδικώντας υσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και διασφάλιση των κατάλληλων όρων πραγματοποίησης της επικείμενης εξεταστικής.