Στα ύψη σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον τελευταίο μήνα του 2021 και όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 5,1%, επίπεδα που έχει να τα δει από τον Ιανουάριο του 2011. Σε μέσα επίπεδα ο δείκτης διαμορφώθηκε για το 2021 στο 1,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (13.01.2022) η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) για τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 5,1% από 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι αυξήσεις εντοπίζονται σε είδη ευρείας κατανάλωσης, εκτός βέβαια από την ενέργεια, εκεί όπου ο χορός καλά κρατεί.

Πιο συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο που σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, έχει σημειώσει αύξηση 135,7%. Ακολουθούν Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 34,1%, ο ηλεκτρισμός με 45%, τα καύσιμα με 21,7%αρνί και κατσίκι με 19,7%ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Νοέμβριο το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 16,2% και το ηλεκτρικό κατά 15,9%.

Από τη σύγκριση του Δεκεμβρίου 2021 με τον Δεκέμβριο προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,2% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την έρευνα της Interview για το politic.gr:

Το 57% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των ανατιμήσεων!

Την ίδια στιγμή οκτώ στους 10 (79%) έχουν περιορίσει τη θέρμανση τους!

Ενώ το 58% δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του επειδή η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί!

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα της …«ανάπτυξης» που υπόσχεται ο Μητσοτάκης. Στην Ελλάδα που μετά την αύξηση – «ψίχουλα» οι εργαζόμενοι με βασικό μισθό καλούνται να «ζήσουν» με 569,38 ευρώ…

Να δώσουμε μορφή στην διάχυτη κοινωνική οργή:

Με εκατομμύρια ανθρώπους να βλέπουν το εισόδημά τους να μην αρκεί ούτε για τα στοιχειώδη και πολλούς από αυτούς να μην έχουν επαρκή πρόσβαση σε μία σειρά βασικών κοινωνικών αναγκών -πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα-, η πάλη για το μπλοκάρισμα της ακρίβειας και για την ανατίμηση της εργασιακής μας δύναμης και των όρων ζωής μας εν μέσω μίας πρωτοφανούς καπιταλιστικής κρίσης, οφείλει να μπει κεντρικά για όλες τις επαναστατικές δυνάμεις, να αποτελέσει το απαραίτητο σκαλοπάτι για την συνολική ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει μονάχα φτώχεια, ανισότητες, μαζικούς θανάτους.

Να παλέψουμε για:

– ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

– ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

– ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΉΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.