Νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά φέρνει η κακοκαιρία που σάρωσε πολλές περιοχές της χώρας, την ώρα που το ενεργειακό ράλι εντείνεται. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία ότι η ακρίβεια θα χτυπήσει με μεγαλύτερη ένταση τον Φεβρουάριο.
Το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο. Όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό των 546 €, με τα ενοίκια να είναι στα 350€, καταλαβαίνουμε πως οποιαδήποτε ανατίμηση, την στιγμή που δεν ανεβαίνουν οι μισθοί (και ας ανεβαίνει η παραγωγικότητα μας) είναι ουσιαστικά ένα πιστόλι στον κρόταφο μας.
Η επιβίωσή μας παίζεται κορώνα-γράμματα πάνω σε χαρτιά χρηματιστηρίων και εμπορικών συναλλαγών από αυτούς που μοίραζαν χαρτζιλίκια με τις λίστες Πέτσα, που ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής σε κάθε δυνατή ευκαιρία.
Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση της επιβίωσής μας. Η οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς προϋπόθεση του φρένου που πρέπει να μπει στην βίαιη και απότομη διαδικασία περεταίρω φτωχοποίησής μας.
Ο αγώνας είναι μονόδρομος.
Ενάντια στην αύξηση του ρεύματος, στις ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης, στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ενάντια στην εξαθλίωση που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός.
Να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα, το αέριο, το νερό ούτε σε ένα λαϊκό νοικοκυριό, να μην επιτρέψουμε να διωχτεί ούτε ένας άνθρωπος από το σπίτι του λόγω χρεών στο νοίκι ή στα τραπεζικά δάνεια. Η καθεμία και ο καθένας μόνη/μόνος του είναι απλά εύκολος στόχος ενάντια σε κάθε αρπακτικό.
Να περιφρουρήσουμε μαχητικά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, του κάθε γείτονα, του κάθε συναδέλφου.
Να παλέψουμε για:
– ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
– ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΑ ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
– ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΉΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.
Όπως αναφέραει η Ημερησία, ο χιονιάς και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, μέχρι και 15%.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός τον τρέχοντα μήνα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,1% του Δεκεμβρίου, ενώ θα περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και τον Φεβρουάριο για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα θέσουν ένα ανάχωμα στην ακρίβεια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μείνει ψηλά ο πληθωρισμός στη χώρα μας, καθώς ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι 5% και στις ΗΠΑ είναι 7,7%. «Δεν μπορεί να αποφευχθεί ότι το πρώτο διάστημα του 2022 θα είναι υψηλού πληθωρισμού.
Είναι απολύτως προφανές ότι ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος έχει μπει σε μια φάση υψηλού πληθωρισμού», επεσήμανε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και τον Φεβρουάριο.
«Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μικρότερη η επιδότηση
Αυτό που εξετάζεται, όμως, είναι το ποσό που θα διατεθεί να είναι μικρότερο σε σχέση με τα 395 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την αναχαίτιση των ενεργειακών επιβαρύνσεων τον Ιανουάριο.
Η αιτιολογία είναι ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν με βάση τις τιμές του Ιανουαρίου, που βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους τα συναρμόδια υπουργεία ήταν χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές του Δεκεμβρίου.
Κατά συνέπεια η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που παραλαμβάνει καυτούς λογαριασμός στο ρεύμα εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από 42 ευρώ τον επόμενο μήνα.
Οι τιμές ποιων προϊόντων παίρνουν «φωτιά»
Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα οπωροκηπευτικά που θα βγουν τώρα από το χωράφι θα παρουσιάσουν αύξηση στην τιμή τους, αφού τα χωράφια έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και τα προϊόντα είναι περιορισμένα.
Παράλληλα τα προϊόντα αυξάνονται καθημερινά από πέντε έως και 20 λεπτά σε διάφορα είδη προϊόντων, από τα ζυμαρικά, τις κονσέρβες, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, τα καθαριστικά, τα αναψυκτικά αλλά και τους ξηρούς καρπούς.
Τον Φεβρουάριο οι αυξήσεις θα λάβουν μορφή καταιγίδας. Αναμένεται να αυξηθούν, μεταξύ άλλων, οι τιμές στα εξής προϊόντα:
- κονσέρβες (15%),
- ελαιόλαδο (έως 12%),
- καθαριστικά (9%),
- τυποποιημένα τρόφιμα (8,5%),
- δημητριακά (8,5%),
- ξηροί καρποί (6%),
- αφεψήματα (6%),
- φρέσκοι χυμοί (6%),
- αναψυκτικά (6%),
- αλουμινόχαρτο (6%),
- υγρό πιάτων (6%), ρύζι (5%),
- καφές (5%),
- σοκολάτες (5%),
- χαρτικά (5%),
- αλάτι (5%),
- σαπούνια (4,5%),
- μπισκότα (4%),
- αλλαντικά (4%),
- φρυγανιές (3%), και
- ψωμί του τοστ (1,5%).
Η συνέχεια πάντως, τουλάχιστον στην ενέργεια, αναμένεται δυσοίωνη, καθώς το ασταθές περιβάλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και του 2022, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των οικιακών καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών.
Αύξηση 29,4% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο
Νέα μεγάλη αύξηση κατά 29,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η περαιτέρω άνοδος στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 30,4%, και
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 26%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,7% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.
Ενώ, σε μέσα επίπεδα πέρυσι ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 13,8% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020- Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.