Όπως αναφέρει το Bloomberg για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μια τεραστίων διαστάσεων έκδοση κοινού χρέους, με κυρίαρχο στόχο να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή της αυτονομία και να θωρακίσει την άμυνά της. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, οι Βρυξέλλες έχουν έτοιμο ένα σχέδιο που προβλέπει την έκδοση ενός γιγαντιαίου ευρωομολόγου από την Κομισιόν, η οποία θα αποδώσει τους πόρους-υπό τη μορφή δανείου- στα κράτη μέλη για δαπάνες στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας. To σχέδιο, που εισάγει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα εποχή έμπρακτης αλληλεγγύης και διαμερισμού των κοινών αναγκών, αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10 και 11 Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής του μπλοκ Josep Borrell ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, ως έναν τρόπο για να μπλοκάρει και να μειώσει την εξάρτησή του από το ρωσικό αέριο. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θα απαιτήσουν μια πολύ σκληρή στάση και πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα», είπε ο Μπορέλ, προτείνοντας «οι Ευρωπαίοι πολίτες μειώνουν τη θέρμανση των σπιτιών τους», στο πλαίσιο της «ατομικής προσπάθειάς τους να περικόψουν κατανάλωση φυσικού αερίου».
Η ΕΕ εισάγει επί του παρόντος το 45% του άνθρακα της, το 40% του φυσικού της αερίου και το 27% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, με τον Μπορέλ να δηλώνει ότι το μπλοκ λαμβάνει μέτρα για να κόψει τον «ομφάλιο λώρο που ενώνει την οικονομία μας και τη ρωσική» εκτός της «ροής που επιτρέπει στη [Ρωσία] να συγκεντρώσει αποθέματα με τα οποία να χρηματοδοτήσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η φτώχεια και ο μιλιταρισμός στα ευρωπαϊκά μετόπισθεν εγκαθιδρύουν μία νέα πραγματικότητα για όλο και μεγαλύτερα κομμάτια των κατοίκων της Ε.Ε., η οποία -πιο πολύ από ποτέ- υλοποιεί τον πραγματικό της ρόλο, όχι ως “σπίτι”, αλλά ως μία απέραντη φυλακή των λαών.
Μία ρήξη, με ΤΑΞΙΚΑ και ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΑ χαρακτηριστικά, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αλλά και με την ίδια την ύπαρξη τους, αποτελεί προϋπόθεση κάθε απελευθερωτικής και επαναστατικής απόπειρας στην Ελλάδα και σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.
Το γνωστό φάντασμα δεν σταμάτησε να πλανάται πάνω από την Γηραιά ήπειρο εδώ και δύο αιώνες, και επιμένει να μας ρωτάει για το “πώς τα περνάμε τελικά στον καπιταλισμό”.
Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους των μητροπόλεων την αμέσως επόμενη περίοδο.