Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται: οι εκρήξεις στο Nord Stream, οι ρωσικές προσαρτήσεις, η ουκρανική επίθεση στη γέφυρα Κέρτς, ο πυρηνικός αλληλοεκβιασμός.
Στις 27 Σεπτεμβρίου διαδοχικές εκρήξεις στη θάλασσα της Βαλτικής προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, θέτοντας εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι αποτελούσαν τις κύριες οδούς διοχέτευσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Λίγες ώρες μόνο αργότερα, κι ενώ είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο ατυχήματος, άρχισαν οι εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ, Ουκρανίας για το ποια δύναμη βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις.
Με δεδομένο ότι από μια τέτοια εξέλιξη οι μόνες που δεν θα ωφελούνταν ήταν η Ρωσία και η ΕΕ, την ίδια στιγμή που η μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αναγκαστική στροφή της τελευταίας προς το ακριβό υγροποιημένο αμερικανικό LNG, οι υποψίες θα στραφούν αυτόματα προς τις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση την Ουκρανία. Λίγες μέρες αργότερα οι υποψίες θα επιβεβαιωθούν: Σχολιάζοντας τις εκρήξεις ο Αμερικανός υπ. εξωτερικών Α. Μπλίνκεν θα δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και κυνικότητα: «Είναι μια τρομερή ευκαιρία να άρουμε την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και έτσι να αφαιρέσουμε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη μετατροπή της ενέργειας σε όπλο για την προώθηση των αυτοκρατορικών του σχεδίων». Για να συμπληρώσει: «Είναι πολύ σημαντικό και προσφέρει τρομερή στρατηγική ευκαιρία για τα χρόνια που έρχονται».
Αν οι εκρήξεις στο Nord Stream συνιστούσαν μια σαφή κλιμάκωση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα σημάνουν αναμφισβήτητα το πέρασμα του πολέμου σε μια πιο σκληρή, πιο μακρόχρονη και πολύ πιο επικίνδυνη φάση.
Στηριζόμενος στην αθρόα στρατιωτική αμερικανική ενίσχυση των προηγούμενων εβδομάδων, ο ουκρανικός στρατός θα πραγματοποιήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου καλά οργανωμένη αντεπίθεση, με χτυπήματα αδιακρίτως τόσο σε πολιτικούς στόχους –με πολλούς νεκρούς άμαχους- όσο και σε στρατιωτικούς, η οποία θα επιτύχει στα τέλη Σεπτεμβρίου αξιοσημείωτα εδαφικά οφέλη εντός του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ενώ παράλληλα η Ουκρανία θα ζητήσει επίσημα την άμεση ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Στις αρχές Οκτωβρίου η απόφαση του Πούτιν για προσάρτηση ύστερα από δημοψηφίσματα –παρωδία- των παραπάνω περιοχών στη Ρωσία θα έρθει να διαμορφώσει μια νέα πολιτική κατάσταση. Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, το 15% της Ουκρανίας, γίνονται από τις 5 Οκτωβρίου επίσημα ρωσικό έδαφος. Πλέον ο ουκρανικός στρατός στα εδάφη αυτά δεν βρίσκεται εντός μιας διαφιλονικούμενης περιοχής ή εντός κάποιων προστατευόμενων από τη Ρωσία «Λαϊκών Δημοκρατιών», αλλά εντός της ίδιας της Ρωσίας. Γεγονός με προφανείς σημάνσεις πολιτικές και στρατιωτικές αφού ένα τέτοιο γεγονός νομιμοποιεί, σύμφωνα με τα ρωσικά στρατιωτικά δόγματα, τη χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων από πλευράς της.
Την ίδια στιγμή πάντως, και παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των Ρώσων στρατιωτικών, η ρωσική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των απολεσθέντων εδαφών, η οποία εξαγγέλθηκε ύστερα από μερική επιστράτευση 300 χιλιάδων ανδρών, δεν έφερε τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι Ρώσοι επιτελείς,. Από ότι φαίνεται ο ουκρανικός στρατός έχει πλέον ισχυροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί και αντιμετωπίζει ακόμα και σε μάχες παρατάξεως τον ρωσικό στρατό. Η κατάληψη από τους Ουκρανούς της στρατηγικής και καλά οχυρωμένης από το ρωσικό στρατό πόλης Λιμάν στο Ντονέτσκ αυτό ακριβώς το γεγονός θα έρθει να υπογραμμίσει. Λίγες μόνο ημέρες αργότερα μια νέα κρίσιμη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί: Στις 8 Οκτωβρίου παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό ανατινάσσεται στη γέφυρα του Κερτς, τη μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης μήκους 19 χλμ που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημίες. Η επίθεση είχε σοβαρό αντίκτυπο, τόσο στρατιωτικά αφού η γέφυρα αποτελεί βασικό πέρασμα του Ρωσικού στρατού προς την Ουκρανία, όσο και πολιτικά αφού θεωρούνταν αδύνατο να χτυπηθεί, δεδομένου ότι προστατευόταν με πολλαπλά στρατιωτικά μέσα από αέρα και θάλασσα.
Με τις πρόσφατες προσαρτήσεις, την επιστράτευση και την αντεπίθεση να μην φέρνουν τα αποτελέσματα που ανέμενε, η Ρωσία θα βρεθεί για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου χωρίς να έχει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων. Γεγονός που θα φέρει εσωτερικούς τριγμούς, και παράλληλα θα σημάνει την ενίσχυση των πιο ακραίων τάσεων στο εσωτερικό της. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προσφάτως χρισθέντα στρατηγού Τσετσένου Καντίροφ που έκανε ανοιχτά λόγο για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, όσο και αυτές του προέδρου της Λευκορωσίας και στενού συμμάχου της Ρωσίας, Λουκασένκο για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας.
Στο έδαφος αυτό νέες επιθετικές ρωσικές πρωτοβουλίες θα ξεδιπλωθούν σε όλη την Ουκρανία. Ενεργειακές υποδομές, στρατιωτικοί και πολιτικοί στόχοι με δεκάδες άμαχους νεκρούς θα χτυπηθούν σε Κίεβο, Χάρκοβο, Λβιβ, ενώ ισχυρή αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα με χρήση προηγμένων πυραυλικών μέσων και πεζικού επιχειρεί να ανατρέψει τις έως τώρα απώλειες.
Με τη σειρά της η ρωσική αντεπίθεση προκάλεσε όπως αναμενόταν έντονες διεργασίες στους κόλπους των Ουκρανών και του ΝΑΤΟ. Οι πρώτοι θα ζητήσουν νέα ενίσχυση, ειδικότερα εξελιγμένα μέσα αεράμυνας – μέρος των οποίων τα προηγμένα IRIS-T SLM συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας θα τα λάβει από τη Γερμανία στις 11/10 – καθώς και πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας όπως οι MLRS,. Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Ντ. Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας θα δηλώσει : «Ο γρηγορότερος τρόπος για να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία στις μη αναστρέψιμες συνέπειες ενός παγκόσμιου πολέμου είναι να εφοδιαστούν οι ψυχωτικοί στο Κίεβο με MLRS μεγάλης εμβέλειας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λίγες μόνο μέρας μετά την τελευταία αναζωπύρωση των συγκρούσεων πέριξ του, βρισκόταν ξανά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, με αφορμή την διακοπή ηλεκτροδότησης του- γεγονός με μεγάλους κινδύνους δυνητικά για την ασφάλεια του- και τις εκατέρωθεν κατηγορίες για το ποιοι ευθύνονται για αυτήν.
Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης πυρηνικού πολέμου στα μέσα Οκτωβρίου στην Ευρώπη. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στην άσκηση πυρηνικής αποτροπής θα συμμετέχουν και οι 30 χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο Στόλτενμπεργκ ακόμα ανακοίνωσε ότι το NATO έχει ήδη διπλασιάσει την στρατιωτική παρουσία του στην Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.
Αφήσαμε για τελευταία μια δήλωση του Στόλτενμπεργκ, αφοπλιστικής κι αυτής ειλικρίνειας και συνάμα απολύτως δηλωτικής του χαρακτήρα του πολέμου: « Η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σήμαινε την ήττα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».
Με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία να τρέχουν πλέον με πολύ μεγάλη ταχύτητα, τα αντανακλαστικά του κινήματος οφείλουν άμεσα να συγχρονιστούν προς αυτές. Όπως γράφαμε ως Ταξική Αντεπίθεση : «Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται δημιουργώντας σκηνικό γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, την ίδια στιγμή που η ενεργειακή κρίση βαθαίνει απειλώντας βασικές ανάγκες των λαών της Ευρώπης και όλου του πλανήτη, η ανάπτυξη ενός διεθνούς αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αποτελεί για τους λαούς όλου του κόσμου κεντρικό πολιτικό διακύβευμα. Ένα διακύβευμα κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου!»