[…] Στεκόμαστε ολόψυχα δίπλα στον αγώνα των λιμενεργατών και των ναυτεργατών. Ο αγώνας για ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, για επαρκή μέτρα ασφαλείας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους, είναι αιτήματα κόμβοι για όλη την εργατική τάξη. Είναι αγώνας ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο. Είναι σε τελική ανάλυση όπως οι πρόσφατοι εργατικοί αγώνες απέδειξαν (Ε Food, Λάρκο Mαλαματίνα) ένα ακόμα θεμέλιο για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για τον απαραίτητο δηλαδή όρο για την αντεπίθεση της Τάξης μας συνολικά.

Για αυτό αύριο τα χαράματα θα είμαστε εκεί!

Για να σταθούμε δίπλα σε αυτούς/ες που μάχονται στην πρώτη γραμμή το Κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του. Δίπλα σε αυτούς/ες που καταργούν στην πράξη το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Δίπλα σε αυτούς/ες που με τα σώματα τους γίνονται ανάχωμα στους σχεδιασμούς του ΣΕΒ, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Cosco, του κράτους και των φασιστών για το διαχωρισμό των εργατών και τον αφοπλισμό των εργατικών κινημάτων[…] Πριν ένα χρόνο ακριβώς, στις 25 Οκτώβρη 2021, βρίσκει φρικτό θάνατο κάτω από τις ράγες μιας γερανογέφυρας στο εργασιακό κάτεργο της Cosco στο Πέραμα, ο λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής. Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί εμπεριστατωμένες καταγγελίες του Σωματείου των Λιμενεργατών για σοβαρές παραλείψεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στο λιμάνι, οι οποίες θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρά εργατικά δυστυχήματα. Την ημέρα του θανάτου του Δημήτρη Δαγκλή, η COSCO ανακοίνωσε προκλητικά ρεκόρ κερδών.

Το στυγερό εργοδοτικό έγκλημα, αποτέλεσε όπως χαρακτηριστικά επισήμανε το συνδικάτο των λιμενεργατών τη «σταγόνα που ξεχείλισε την συσσωρευμένη ταξική οργή» ετών. Οι αποφασιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο θα οδηγήσουν μετά από σκληρούς αγώνες μηνών και μέσα από ένα μεγαλειώδες ποτάμι ταξικής αλληλεγγύης στη μερική αναδίπλωση της εργοδοσίας και την κατάκτηση μιας πάγιας διεκδίκησης των λιμενεργατών, την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων στην Cosco, καθώς και στην υιοθέτηση, από πλευράς Cosco, κάποιων βασικών προδιαγραφών ασφαλείας.

Ένα χρόνο μετά με περίσσιο ταξικό θράσος, εργοδοσία και κράτος, οι υπεύθυνοι δηλαδή της δολοφονίας του Δημήτρη Δαγκλή και δεκάδων ακόμα σοβαρών εργατικών δυστυχημάτων, καλούν σε απολογία των πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και δύο προέδρους του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για παρακώληση συγκοινωνίας μέσα στο λιμάνι την 25η Οκτώβρη του 2021, τη μέρα που σχίστηκε στα δύο, ο Δημήτρης Δαγκλής. Την ίδια στιγμή μάλιστα που αμφισβητούν έμπρακτα με πλήθος μεθοδεύσεων τις εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Ασφαλώς οι παραπάνω εξελίξεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Αντίθετα αποτελούν ευκρινή όψη της έντασης της αντεργατικής επίθεσης της τρέχουσας περιόδου και βέβαια ατόφια έκφραση της αδυσώπητης καπιταλιστικής μηχανής που ακούει στο όνομα Cosco, όσο και του εργασιακού καθεστώτος που οι Έλληνες εφοπλιστές μαζί με την Cosco έχουν επιβάλλει στο λιμάνι του Πειραιά συνολικά. Τόσο οι λιμενεργάτες της Cosco όσο οι ναυτεργάτες του Πειραιά, που κατεβαίνουν την ίδια μέρα σε απεργία, γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι τα αφεντικά τους. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνουν μισθοί πείνας, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια, υποστελέχωση των πληρωμάτων, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, εργατικά δυστυχήματα. Γνωρίζουν ότι τα υπερκέρδη των εφοπλιστών και της Cosco είναι ποτισμένα με το αίμα των εργατών… Με τις ζωές των εργατών που χάθηκαν στους σκυλοπνίχτες του Ωνάση, του Νιάρχου, του Λάτση, του Περατικού, του Βαρδινογιάννη, του Μαρινάκη και τόσων άλλων «εθνικών ευεργετών». Και αυτή ακριβώς η πείρα είναι που οπλίζει την ταξική τους συνείδηση, δίνοντας τους τη δύναμη να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα, με την αυριανή απεργία, μέχρι τη νίκη. Στεκόμαστε ολόψυχα δίπλα στον αγώνα των λιμενεργατών και των ναυτεργατών. Ο αγώνας για ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, για επαρκή μέτρα ασφαλείας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους, είναι αιτήματα κόμβοι για όλη την εργατική τάξη. Είναι αγώνας ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο. Είναι σε τελική ανάλυση όπως οι πρόσφατοι εργατικοί αγώνες απέδειξαν (Ε Food, Λάρκο Mαλαματίνα) ένα ακόμα θεμέλιο για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για τον απαραίτητο δηλαδή όρο για την αντεπίθεση της Τάξης μας συνολικά.

Για αυτό αύριο τα χαράματα θα είμαστε εκεί!Για να σταθούμε δίπλα σε αυτούς/ες που μάχονται στην πρώτη γραμμή το Κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του. Δίπλα σε αυτούς/ες που καταργούν στην πράξη το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Δίπλα σε αυτούς/ες που με τα σώματα τους γίνονται ανάχωμα στους σχεδιασμούς του ΣΕΒ, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Cosco, του κράτους και των φασιστών για το διαχωρισμό των εργατών και τον αφοπλισμό των εργατικών κινημάτων.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COSCO KAI ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ- ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ!

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών)