Ήδη μετράμε πάνω από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και βλέπουμε πως αναδεικνύεται ολοένα και λιγότερο, δίνοντας την εντύπωση μιας πλέον ελεγχόμενης κατάστασης και μιας ανάπαυλας πυρός, μιας απειλής που φαντάζει μακρινή. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει αδιάκοπα, πυροδοτώντας παγκόσμιες τεκτονικές αλλαγές και αποτελώντας επιταχυντή μια γενικευμένης σύρραξης που πρόκειται να σαρώσει τις ζωές της κοινωνικής πλειοψηφίας από άκρη σε άκρη. Ήδη η πολεμική οχύρωση των κρατών εντείνεται, με εξοπλιστικά ράλι και επέκταση των βάσεων, με πολεμοκάπηλες συμμαχίες και συμφωνίες, με πολεμικές πρόβες και στρατιωτικές ασκήσεις ως επίδειξη ισχύος, διαμορφώνοντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα με φόντο τις διακρατικές εντάσεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ελληνικό κράτος παίρνει και αυτό θέση μάχης μέσα από τον άξονα ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ στον οποίο συμμετέχει, δείχνοντας ξεκάθαρα της προθέσεις του. Εμπλέκεται άμεσα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των συμμάχων του, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους αλλά και της ελληνικής αστικής τάξης, που εποφθαλμιεί μερίδιο από το ξαναμοίρασμα της πίτας. Η ενεργή εμπλοκή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καταδεικνύεται έντονα μέσα από την μετατροπή του σε απέραντη βάση, φρούριο και ορμητήριο πολέμου, με καθοριστικό ρόλο να διαδραματίζει και η πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Η πόλη της Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια αναβάθμισής της ως ενεργειακό και στρατηγικό κόμβο, αλλάζει άρδην. Το τελευταίο διάστημα, η διέλευση στρατιωτικών οχημάτων, εξοπλισμών και πολεμοφοδίων είναι συνεχής. Πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η απόβαση 200 αμερικανών στρατιωτών και ο ελλιμενισμός των 2 τεράστιων αμερικανικών αρματαγωγών στο λιμάνι της πόλης, του UNS BRITTIN για την μεταφορά εξοπλισμού για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθούν στην ΝΑ Ευρώπη και του LIBERTY PRIDE στα πλαίσια της διεξαγωγής των δυο πολεμοχαρών στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, Atlantic Resolve και Defend Europe 2023. Άλλωστε, το λιμάνι στα πλαίσια της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, πρόκειται να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των εμπορικών, ενεργειακών και πολεμικών συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση αυτών του ελληνικού κεφαλαίου. Η «Σούδα του Βορρά» όπως αρέσκονται να αποκαλούν την πόλη υψηλά ιστάμενοι, αξιωματούχοι και λοιποί, δεν αποτελούν κάποιου είδους τιμητική, παρά δείχνουν ολοφάνερα τον ρόλο της πόλης αλλά και του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ, φέρνουν μια γενικευμένη σύρραξη ολοένα και πιο κοντά στο κατώφλι μας. Η δημιουργία της βάσης, η μόνιμη στρατιωτική παρουσία και διέλευση αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων και στρατευμάτων που προωθούνται προς την ΝΑ Ευρώπη και την Ουκρανία μετατρέπουν την πόλη σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη, πέρασμα πολεμικών μηχανών και ορμητήριο πολέμου, σκιαγραφούν την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων έρχονται να κουμπώσουν με την διασφάλιση των ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ, με την Αλεξανδρούπολη να μετατρέπεται σε πύλη ενεργειακού ανεφοδιασμού και το ελληνικό κράτος σε εγγυητή της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτή την στρατηγική αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή, βρίσκονται τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίο. Με ισχυρό προβάδισμα τον μεγαλύτερο στόλο και εξαγωγέα lng και με την κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενέργειας, αποκτά καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή τροφοδότηση και σταθερότητα των Βαλκανίων και όχι μόνο, ενισχύοντας την θέση του και αυγατίζοντας τα κέρδη του. Έργα όπως η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η δημιουργία πλωτών βάσεων επαναεροποίησης φυσικού αερίου FSRU, η δημιουργία νέων αγωγών μεταξύ Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, η αξιοποίηση του λιμανιού, μετατρέπουν την πόλη σε διαμετακομιστικό κόμβο και πολεμικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ, στα πλαίσια των ανταγωνισμών για τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών περασμάτων και την μονοπωλιακή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, πώληση ενέργειας και έλεγχο της οικονομίας, που θα αυξήσουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Όσο τα κράτη και οι αστικές τους τάξεις ακονίζουν τα ξίφη τους με φόντο την εμπόλεμη σύρραξη, τόσο κραδαίνουν την λαιμητόμο πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων της τάξης μας. Ένας νέος κύκλος εκμετάλλευσης έρχεται να τσακίσει την κοινωνική πλειοψηφία, υφαρπάζοντας την ίδια της την ζωή και σπρώχνοντας της προς ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτωχοποίηση, όσο τα κλεμμένα θα πλουτίζουν τις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων, των real estates, των λόμπι της ενέργειας, της πολεμικής βιομηχανίας κλπ. Τα απλησίαστα νοίκια, οι ξεχειλωμένοι λογαριασμοί θέρμανσης, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, δεν είναι τίποτα άλλο παρα όψεις της έμπρακτης υποτίμησης των ζωών μας, που στο υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα νοούνται μόνο ως νερό στον μύλο της αιματοβαμμένης καπιταλιστικής κερδοφορίας. Με αποκορύφωμα το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, γίνεται ξεκάθαρο πως το υπάρχον σύστημα μας επιφυλάσσει μόνο θάνατο. Μας επιβάλλει να πεθαίνουμε στην δουλεία ή από την δουλειά, να πεθαίνουμε στο δρόμο άστεγοι, να πεθαίνουμε από το κρύο και την πείνα, να πεθαίνουμε στην αναμονή για την παροχή δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, να πεθαίνουμε στις ράγες των τρένων, να πεθαίνουμε στην πρώτη γραμμή των πολέμων τους.

Χρέος μας είναι να αναμετρηθούμε με αυτούς που ενορχηστρώνουν την επίθεση στην τάξη μας, με αυτούς που καταληστεύουν τα κοινωνικά αγαθά, με αυτούς που ορέγονται να ταΐσουμε τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών πολέμων τους. Από άκρη σε άκρη του ελλαδικού χώρου, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να επαναφέρουμε το ζήτημα του πολέμου στο δημόσιο διάλογο, ως αποτέλεσμα των ηγεμονικών παιχνιδιών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών των κυρίαρχων αξόνων, όπου για την διασφάλιση της κερδοφορίας τους εν μέσω μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, δεν θα διστάσουν να μας ξετινάξουν. Να μην μείνουμε παθητικοί παρατηρητές ενός παγκόσμιου πολιτικού σκηνικού που διαρκώς αλλάζει, επαπειλώντας τους καταπιεσμένους, την επιβίωση και την προοπτική τους, να λάβουμε άμεσα δράση. Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, να θέσουμε τα θεμέλια για ένα πλατύ αντιπολεμικό κίνημα, ως την μόνη απάντηση ικανή να φρενάρει τους πολεμικούς σχεδιασμούς των καπιταλιστών. Να μπλοκάρουμε την μεταφορά πολεμοφοδίων και την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε οχυρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Από την Θράκη μέχρι την Λάρισα και την Κρήτη, να ανακόψουμε την μετατροπή του ελληνικού κράτους σε ατελείωτη νατοϊκή βάση, να μπλοκάρουμε την συμμετοχή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Απέναντι στις πολεμικές ιαχές που κραυγάζουν για θάνατο και καταστροφή, να φωνάξουμε και να αγωνιστούμε για ελευθερία, αλληλεγγύη και ζωή.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΟΥΤΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Συνέλευση Κατάληψης Παλιού Νκεροτομείου