Πόρισμα Εμπειρογνωμόνων για το Δυστύχημα στα Τέμπη: Αισχρή απόπειρα συγκάλυψης του κρατικού καπιταλιστικού εγκλήματος που απαιτεί δυναμική ταξική απάντηση

Μόλις ενάμιση μήνα μετά τον διορισμό της από την κυβέρνηση, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα στα Τέμπη ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε την έρευνα της για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό, παραδίδοντας το πόρισμα της στον υπουργό Μεταφορών. Αποκαλυπτικό των στοχεύσεων και του περιεχομένου του πορίσματος (που δεν έχει ακόμα γίνει ακόμα γνωστό), είναι ότι όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση « το πόρισμα δεν ασχολείται με τον καταλογισμό ή τον επιμερισμό ευθυνών» (!), ενώ «εύχεται το πόρισμα να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης». Ασφαλώς δεν περιμέναμε από μια κυβερνητική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του νομικού συμβουλίου του Κράτους, να μιλήσει για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη ληστρική συμφωνία με την Hellenic Train, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, τα μνημόνια κλπ. Από αυτό το σημείο ωστόσο ως το να ανακοινώνει η Επιτροπή ότι δεν είναι πρόθεση της να καταλογίζει ευθύνες, τότε είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μια αισχρή απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος, που ανοίγει το δρόμο και για τη δικαστική απαλλαγή των πραγματικών υπευθύνων για την απώλεια 57 ανθρώπων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το σωματείο των μηχανοδηγών, όπως το ίδιο καταγγέλλει δεν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της συγκεκριμένης επιτροπής!

Απέναντι σε αυτήν την αισχρή κυβερνητική μεθόδευση που απαλλάσσει κράτος και κεφάλαιο από τις εγκληματικές ευθύνες τους και προσβάλλει βάναυσα το αίμα των νεκρών που χύθηκε, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για νέες τραγωδίες, το κίνημα οφείλει δυναμικά να απαντήσει. Το σύνθημα «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» δεν αποτελούσε μια εφήμερη συνθηματολογία, αλλά το χρέος μας απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους της τάξης μας που χάθηκαν. Και ως τέτοιο θα συνεχίζουμε να το βροντοφωνάζουμε στους δρόμους, γνωρίζοντας ότι η πραγματική δικαίωση των νεκρών θα έρθει μέσα από τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα και οργάνωση, από την προλεταριακή εξέγερση.

Στην κατεύθυνση αυτή κινητοποιήσεις σαν αυτή της μοτοπορείας της 27 Απριλίου που διοργανώνει η «Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο κρατικό/καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη» με προορισμό (και) την Hellenic Train και βέβαια η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση πρέπει να μαζικά να στηριχθούν, ώστε να γίνουν πεδία μιας νέας κινηματικής επαενεξόρμησης και οργανική συνέχεια των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων του Μαρτίου.

Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί!

Στους δρόμους του Αγώνα τιμάμε τους νεκρούς μας!