Το μεσημέρι της Κυριακής 23/7, κατά παράβαση των μέτρων προστασίας για τον καύσωνα, πραγματοποιούνταν εργασίες σε γέφυρα στην περιοχή Χάραδρο της Πάτρας, στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γέφυρα είχε πρόβλημα στατικότητας και οι εργασίες επισκευής είχαν ξεκινήσει από το 2021. Την ευθύνη των εργασιών φέρει η κατασκευαστική εταιρία ΑΒΑΞ, η οποία όπως και οι υπόλοιπες κατασκευαστικές εταιρίες αποκομίζουν υπερκέρδη ενώ παράλληλα αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζομένων. Την ώρα της κατάρρευσης βρίσκονταν από κάτω Ρομά, οι οποίοι μάζευαν τα παλιοσίδερα για να τα πουλήσουν και να βγάλουν ένα μεροκάματο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν. Ο απολογισμός μέχρι τώρα είναι τουλάχιστον 1 νεκρός Ρομά, 4 σοβαρά τραυματίες και αγνοούμενοι που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Τραυματίες είναι και εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο πάνω μέρος της γέφυρας. Από την πρώτη στιγμή υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης του εργοδοτικού εγκλήματος που διέπραξε η κατασκευαστική εταιρία ΑΒΑΞ αφού προφανώς δεν τηρουνταν τα μέτρα ασφαλείας και οι εργασίες λάμβαναν χώρα κατά την διάρκεια ακραίου καύσωνα.

ΜΜΕ και ακροδεξιοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι μία ελαττωματική κατασκευή τόσων τόνων έπεσε επειδή μερικοί Ρομά «έβγαλαν» τα σίδερα της γέφυρας. Όπως και με τα Τέμπη προσπαθούσαν να καλύψουν τις χρόνιες ελλείψεις του σιδηροδρόμου και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, με το αφήγημα ότι οι Ρομά έκλεβαν τον χαλκό. Κόντρα στην οργανωμένη προπαγάνδα και την ρατσιστική ρητορική του κρατικού μηχανισμού, το ανταγωνιστικό κίνημα πρέπει να μπει ανάχωμα στα εγκλήματα του καπιταλιστικού συστήματος και των αφεντικών.

Στην 24ώρη Παμπατραϊκή απεργία που καλέστηκε σήμερα από το ΕΚΠ, για να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες ακόμα ενός κρατικού-καπιταλιστικού εγκλήματος, συμμετείχαν πολιτικές οργανώσεις και ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου.
Την ώρα που η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη και εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου γίνονται στάχτη, ζώα δολοφονούνται και περιουσίες απλών ανθρώπων καταστρέφονται, τα αφεντικά συνεχίζουν να δολοφονούν εργάτες και εργάτριες, να μας ξεζουμιζουν ενώ δουλεύουμε με συνθήκες ακραίου καύσωνα και να δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο ότι μπροστά στα κέρδη τους οι ζωές μας δεν έχουν καμία αξία. Το κίνημα δεν πρέπει να επιστρέψει να ξεχαστούν τα μαζικά εγκλήματα των Τεμπών, της Πύλου, οι κρατικές και εργοδοτικές δολοφονίες, καθώς και το σημερινό έγκλημα στην Πάτρα που φανερώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ταξική υποτίμηση των προλετάριων από το κράτος και το κεφάλαιο.

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΞΗΣ