Ο πολιτικός εκπρόσωπος του φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου Β. Ζελένσκι, το ενεργούμενο των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ και ένας εκ των εμπρηστών του ιμπεριαλιστικού πολέμου ( ΝΑΤΟ – Ρωσίας) στην Ουκρανία, είναι ανεπιθύμητος: Ως εχθρός της ειρήνης, ως εχθρός του ουκρανικού λαού και ως εξαιρετικά επικίνδυνός για τα ζωτικά συμφέροντα του λαού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας της χώρας που επισκέπτεται.

Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ και των κρατών των δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν και των ηγετών κρατών και των μελών της ΕΕ των Δ. Βαλκανίων (Ελλάδας, Κροατίας, Β. Μακεδονίας, Βοσνίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου, Κοσόβου) – και στην οποία θα παραστεί ο Ζελένσκι ύστερα από επίσημη πρόσκληση από την ελληνική πλευρά και την ΕΕ- έχει περιεχόμενο και στοχεύσεις σαφείς. Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, πολέμου στην Ουκρανία και γεωπολιτικής αστάθειας διεθνώς, τα Δυτικά Βαλκάνια, ως νευραλγικός ενεργειακός, διαμετακομιστικός και στρατιωτικός κόμβος, μπορούν κόντρα στα παραδοσιακά εμπόδια που θέτουν οι «βαλκανικές ιδιαιτερότητες», να αποτελέσουν βασικό πεδίο προώθησης των ευρωπαϊκών και κατά προέκταση νατοϊκών στρατηγικών. Με άλλα λόγια η Σύνοδος θα προετοιμάσει ακόμα περισσότερο την οικονομική και στρατιωτική προπαρασκευή των Βαλκανικών χώρων στις οξυμένες συνθήκες της κρίσης και των εντεινόμενων διιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Πρακτικά αυτό, για τους λαούς των Βαλκανίων, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχια, ένταση της ταξικής επίθεσης, ακόμα περισσότερη κρατική τρομοκρατία και φασισμό, περισσότερες νατοϊκές βάσεις και νέους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Σε αυτό ακριβώς το φόντο το ελληνικό κράτος διεκδικεί, εντός του ευρωνατοϊκού πλαισίου στο οποίο υπάγεται, ενεργό ρόλο σε όλη αυτήν τη διεργασία, επιχειρώντας να προσποριστεί γεωστρατηγικά και οικονομικά οφέλη, μετατρεπόμενο ακόμα πιο εναργώς, όπως έδειξαν και οι τελευταίες εξελίξεις με την επέκταση των αμερικανικών νατοϊκων βάσεων και την πρόσφατη συμφωνία πολύπλευρης εμβάθυνσης της σχέσης του με την Ουκρανία (προσχώρηση της Ελλάδα στη Διακήρυξη της G7 σχετικά με τη στήριξη της Ουκρανίας), σε νατοϊκή πολεμική αιχμή στα Βαλκάνια και την Α. Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα μάλιστα που οι πυρκαγιές μαίνονται ξανά και η ακρίβεια και η επίθεση στις εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις θεριεύει, ο αντιΕΕ, αντινατοϊκός και αντιπολεμικός συναγερμός πρέπει να ηχήσει και πάλι δυνατά!

Β. Ζελένσκι Ανεπιθυμητος!
Εξω ΝΑΤΟ και ΕΕ από τα Βαλκάνια
Μέτωπο των Λαών ενάντια στον εθνικισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό