Στην Πλατεία Εξαρχείων υπερασπιζόμαστε τη ζωή ενάντια στο θάνατο που εγκαθιδρύει η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι θεματοφύλακες της! [Πορεία Πλ. Εξαρχείων Σάββατο 11/11] 1.30μμ]

[…] Σήμερα η κρατική και καπιταλιστική στρατηγική για τη γειτονιά ξεδιπλώνεται ευκρινώς : καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, ιδιωτικοποίηση του Λόφου του Στρέφη, παράδοση κάθε διαθέσιμου πόρου της γειτονιάς στο μεγάλο κεφάλαιο (στεγαστικό, τουριστικό, εστίασης), υποβάθμιση έως διάλυση των δημόσιων δομών (εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού), κλείσιμο του Πολυτεχνείου ως χώρου ζωντανής ιστορίας και πολιτικής δραστηριότητας, κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, διατήρηση του ναρκεμπορίου, ασφυκτική πίεση στις υπάρχουσες πολιτικές και κοινωνικές δομές, μετατροπή εν τέλει των Εξαρχείων σε μια πλήρως εμπορευματοποιημένη ζώνη τουρισμού και διασκέδασης, χαμηλής αισθητικής και εντατικής και κακοπληρωμένης εργασίας, από την οποία ουσιαστικά οι κάτοικοι των Εξαρχείων θα έχουν εκτοπιστεί. Μιλάμε, με άλλα λόγια, για τη ριζική αλλοίωση των κοινωνικών, πολιτικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της γειτονιάς και τελικά, για την κοινωνική και πολιτική της ερημοποίηση. Στρατηγική απόλυτα συμβατή βέβαια με τη γενικότερη αστική στρατηγική εν μέσω κρίσης, την οποία συμπυκνώνει η ανελέητη επίθεση στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις, που με αιματηρούς αγώνες κέρδισε τις προηγούμενες δεκαετίες το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μια στρατηγική που ειδικά για τη μητρόπολη εκδηλώνεται με τον εκτοπισμό από το κέντρο της, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των φτωχών και των κοινωνικά αποκλεισμένων.

Σε πείσμα των αστικών αφηγήσεων η κατασκευή του Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων αυτήν ακριβώς τη στρατηγική έρχεται να υπηρετήσει. Καμιά συμβολή, στο ομολογουμένως ανεπαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο των Εξαρχείων, προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της γειτονίας δεν πρόκειται να εκπληρώσει, ακριβώς γιατί τα Εξάρχεια ύστερα από τα 8 και πλέον χρόνια που θα διαρκέσουν τα έργα, δεν θα στεγάζουν ούτε θα φιλοξενούν και θα υποδέχονται τον κόσμο εκείνο που έχει πραγματικά κοινωνική ανάγκη για γρήγορες, φθηνές, και ασφαλείς μετακινήσεις. Δηλαδή τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, τους ηλικιωμένους/ες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες που διαβιούν στη γειτονιά. Ουσιαστικά η αξία χρήσης του Μετρό θα είναι αυτή ακριβώς που θα επιβάλλει η νέα αξία χρήσης που θα δώσει στα Εξάρχεια το Κεφάλαιο, ως ζώνη ουσιαστικά απόλυτης κυριαρχίας των εμπορευματικών σχέσεων, πλήρως εκκαθαρισμένης από τους κατοίκους, τους παραδοσιακούς θαμώνες της και βέβαια το φυσικό, κοινωνικό και πολιτικό της περιβάλλον. Μια τέτοια δυστοπία έρχεται να υλοποιήσει το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και υπό αυτό το πρίσμα εκφράζεται και η αταλάντευτη εναντίωση μας σε αυτό. Όντας άξονας μιας αδυσώπητης ταξικής στρατηγικής, το ΜΕΤΡΟ μετατρέπεται στην πλατεία σε όχημα -κυριολεκτικά- εκκαθάρισης των παραγωγικών δυνάμεων των Εξαρχείων και των τελευταίων εστιών πρασίνου που έχουν απομείνει σε αυτά […]

Σήμερα 15 μήνες μετά την έναρξη των έργων κατασκευής Μετρό στην Πλατεία, η τελική λύση που προωθούν κεφάλαιο, κυβέρνηση, δημοτική αρχή για την Πλ. Εξαρχείων εισέρχεται με την επιχείρηση κοπής των δέντρων που ξεκίνησε τα ξημερώματα, σε τροχιά υλοποίησης.

Όλοι-ες σήμερα στους δρόμους των Εξαρχείων! Για την υπεράσπιση της φύσης και των δημόσιων χώρων. Της φύσης και των δημόσιων χώρων ως οργανικών στοιχείων της ανθρώπινης ύπαρξης και δημιουργικότητας, ενάντια στην καταστροφή τους ως συστατικού στοιχείου της ταξικής μας υποτίμησης. Από τα Άγραφα, την Εύβοια, τον Έβρο, τη Θεσσαλία ως τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, τα Πατήσια, τη Μάνδρα και την Ελευσίνα και από τα πάρκα και τις πλατείες ως τους λόφους, τα βουνά και τα ποτάμια ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης και των δημόσιων αγαθών είναι αγώνας ταξικός, αγώνας που αφορά την ίδια την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης και για αυτό το λόγο ένας αγώνας υπαρξιακός και συνάμα οραματικός, ένας αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές κοινωνικές ανάγκες, ο οποίος ως τέτοιος κυοφορεί τις ανάγκες μιας άλλης κοινωνίας.

Όλοι-ες σήμερα στους δρόμους των Εξαρχείων ! Για να φωνάξουμε ότι τα Εξάρχεια είναι εδώ! Δυνατά, Συνειδητά, Κοινωνικά, Εξεγερτικά! Έτοιμα να παράγουν νέες, ακόμα πιο βαθιές, κοινωνικές και συντροφικές σχέσεις, καινούργια και ακόμα πιο πολιτικά στοχευμένα παραδείγματα αγώνα και αντίστασης, έτοιμα να συνθέσουν με τον μοναδικό τρόπο που οι αγωνιζόμενοι/ες ων Εξαρχείων γνωρίζουν διαφορετικές παραδόσεις και μορφές αγώνα, διαφορετικές πολιτικο -ιδεολογικές θέσεις, διαφορετικές γενιές και κουλτούρες.
Γιατί αυτό σε τελική ανάλυση ήταν, είναι και θα είναι τα Εξάρχεια. Ένα σύγχρονο μητροπολιτικό εργαστήρι παραγωγής πρωτότυπων μορφών κοινωνικών σχέσεων, Αντίστασης, Εξέγερσης. Ενα εργαστήρι, που όπως η ιστορία των αγώνων του τελευταίου χρόνου αποδεικνύει, μπορεί να συγκεράζει από παιδικές πορείες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και λαϊκά γλέντια μέχρι μαζικές δυναμικές πορείες και στοχεύμενες επιθέσεις στις δυνάμεις καταστολής. Και υπό αυτήν ακριβώς την έννοια θα αποτελούν πάντα φωτεινό μονοπάτι των κοινωνικών αντιστάσεων.

ΖΗΤΩ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ! ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ!