Ταξική Αντεπίθεση | Βαθαίνει η εμπλοκή του ελληνικού κράτους στη σφαγή του παλαιστινιακού και αραβικού λαού- Ανακοίνωση σχετικά με την αποστολή φρεγάτας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην υπό αμερικανική διοίκηση επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα

Στις 21 Δεκεμβρίου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την οριστική απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην υπό τη σκέπη των ΗΠΑ, επιχείρηση Prosperity Guardian (Φύλακας της Ευημερίας), στην οποία συμμετέχουν επίσης Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του υπουργού στην Αίγυπτο δυο ημέρες πριν, όπου συναντήθηκε με τον αμερικανοκίνητο δικτάτορα Αλ Σίσι και (μεταξύ άλλων) συζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση.

Η Prosperity Guardian στρέφεται εναντίον των σιίτικου αντάρτικου κινήματος των Χούθι στην Υεμένη και ουσιαστικός σκοπό της είναι η προστασία των συμφερόντων του διεθνούς εφοπλιστικού κεφαλαίου – και του ισραηλινού ειδικότερα- στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία δέχονται επιθέσεις από τους Χούθι ως “αντίποινα” για τη σφαγή στη Γάζα. Σημειώνουμε ότι στην Υεμένη εξακολουθεί να σοβεί μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, με εκατομμύρια νεκρούς –ανάμεσα τους εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά – από πείνα, σφαίρες και αρρώστιες, θύματα της στρατηγικής των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας να θέσουν υπό τον έλεγχο την γεωστρατηγική της θέση και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, στον ανηλεή διιμπεριαλιστικό και περιφερειακό ανταγωνισμό που μαίνεται στην περιοχή.

Η απόφαση σηματοδοτεί την αμεσότερη και πιο ενεργή συμμετοχή του ελληνικού κράτους στο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού και αραβικού λαού. Έρχεται να συμπληρώσει την αποστολή της φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς” (που αντικατέστησε τη φρεγάτα “Ψαράς”) υπό την ομπρέλα της επιχείρησης SNMG 2, τη χρήση της Σούδας για υπηρεσίες logistics και συλλογής πληροφοριών για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στην περιοχή και συνεργάζονται με τον Ισραηλινό στρατό και την παραχώρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας. Όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μικρές ψηφίδες που συμπληρώνουν το μεγάλο παζλ της στρατηγικής συμμαχίας του ελληνικού κράτους με το Ισραήλ, σημαντική παράμετρος της οποίας είναι και η στενή στρατιωτική συνεργασία. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ισραηλινός στρατός έχει διεξάγει ακόμα και ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο ελληνικό έδαφος ή και ασκήσεις προσομοίωσης πολεμικής σύγκρουσης.

Ταυτόχρονα, η επιχείρηση Prosperity Guardian αναπτύσσεται στα πλαίσια της μιλιταριστικής οχύρωσης των οικονομικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών». Βεβαίως, μόνο ως προκλητική θα μπορούσε να εκληφθεί η προσχηματική αναφορά περί προστασίας της ζωής των ναυτικών –πόσο μάλλον όταν λίγες μέρες πριν ένας ακόμα εργάτης στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα έχανε τη ζωή του. Η ενεργότερη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις ζωές των ναυτικών, αλλά τις αφήνει περισσότερο εκτεθειμένες.

Το ελληνικό κράτος, λοιπόν, δεν είναι “πηγή σταθερότητας” και “όαση ειρήνης” όπως αυτοδιαφημίζεται. Έχει πάρει θέση μάχης και είναι συνένοχο με τους μακελάρηδες, έχει τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα του λαού της Παλαιστίνης αλλά και της Υεμένης – σημειώνουμε ότι στη Σαουδική Αραβία υπάρχει μια ελληνική πυροβολαρχία Patriot, με πλήρη σύνθεση για να προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από επιθέσεις Υμενιτών ανταρτών.

Απέναντι σε αυτούς τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ελληνικού κράτους, την μετατροπή του σε απέραντη στρατιωτική βάση και πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ και την όλο και πιο βαθιά του εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), πρέπει να ορθωθεί ένα πλατύ κίνημα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ένα κίνημα που προτάσσοντας τη φιλία, την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών θα σταθεί ανάχωμα στους σχεδιασμούς των πολεμικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανοίγοντας δρόμους σύγκρουσης με στρατηγικούς σχεδιασμούς του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου.

Ενάντια στη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο κατά του λαού της Υεμένης και της Παλαιστίνης

Να κλείσουν οι Βάσεις ΗΠΑ ΝΑΤΟ
Η Διεθνιστική αλληλεγγύη το όπλο των λαών
Οι λαοί νικούν με το όπλο στο χέρι!
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!