Ταξική Αντεπίθεση | ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ – Για το εργατικό «δυστύχημα» στα ναυπηγεία Χαλκίδας στις 30 Μαρτίου

Με ρυθμούς που προσεγγίζουν το 2023 – των 180 και πλέον νεκρών εν ώρα εργασίας- μπήκε το πρώτο τρίμηνο του 2024. Τελευταίος στη μαύρη λίστα των ανθρώπων της τάξης μας που έχασαν τη ζωή τους για το μεροκάματο, ένας 42χρονος πατέρας δύο παιδιών εργαζόμενος στα Ναυπηγεία της Χαλκίδας. Ο 42χρονος εργάτης συμμετείχε στις 30 Μαρτίου 2023 σε εργασίες επισκευής επιβατηγού πλοίου ως εργολαβικός, όταν καταπλακώθηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, από την μπουκαπόρτα του πλοίου, βρίσκοντας έτσι φρικτό θάνατο. Με τις μνήμες από τον πρόσφατο θάνατο του λιμενεργάτη Γιάννη Νομικού στο Πέραμα να είναι ακόμα νωπές και τα μικρά ή και μεγαλύτερα ατυχήματα να είναι δεκάδες σε μηνιαία βάση, ο πολύπαθος κλάδος των ναυπηγοεπισκευών βλέπει ακόμα έναν άνθρωπο του να χάνεται στο βωμό του κέρδους του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ανεξάρτητα από το πώς θα ονομαστεί («εργατικό ατύχημα») από τα αφεντικά και τα φερέφωνα τους και από το πού θα αποδοθεί (σε αστοχία υλικού, σε κακές εξωγενείς συνθήκες, στην κακιά την ώρα), ο θάνατος του 42χρονου εργάτη είναι μια ακόμα εργοδοτική δολοφονία. Μια δολοφονία, άμεσο αποτέλεσμα της ολοένα και πιο εντατικοποιημένης εργασίας, των ελαστικών ωραρίων, των ελλιπών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Μια δολοφονία στο βωμό της καθημερινής πάλης επιβίωσης της εργατικής τάξης, την ώρα που η ακρίβεια θεριεύει και ο πραγματικός μισθός μειώνεται, την ώρα που ο συνδικαλισμός και η απεργία ποινικοποιείται, την ώρα που η εργασία μετατρέπεται από συλλογική σε ατομική υπόθεση.
Αυτή είναι η κανονικότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα ναυπηγεία για την οποία επίχαιρε με θράσος ο πρωθυπουργός λίγους μήνες μόνο πριν επισκεπτόμενος το ναυπηγείο στο Πέραμα όπως και ο τότε υπουργός ανάπτυξης Γεωργιάδης την ίδια περίοδο στη Σύρο. Η κανονικότητα των νεκρών και σακατεμένων εργατών, η ανάπτυξη των πετσοκομμένων εργασιακών δικαιωμάτων, των μεροκάματων πείνας και των οικολογικών καταστροφών. Αυτήν ακριβώς που εγγυώνται οι νομοί Χατζηδάκη, Γεωργιάδη και Αχτσιόγλου παλιότερα, τα μνημόνια και οι οδηγίες της ΕΕ. Έτσι κινούνται τα γρανάζια της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Από τους σιδηροδρόμους ως τις ταχυμεταφορές και από τις οικοδομές ως τα Ναυπηγεία. Αυτό θα πει κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Την ώρα που το 2023 τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών έφταναν στα ύψη, την ώρα που απολάμβαναν προκλητικές φοροαπαλλαγές από πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε ένα ελάχιστο κονδύλι για στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, την Δευτέρα 01/04 και μόλις δύο μέρες μετά την δολοφονία του 42χρονου, το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών κήρυξαν 24ωρη απεργία απαιτώντας για ακόμα μια φορά μέτρα προστασίας για τις ζωές των εργαζομένων.
Σε μια συγκυρία όπου ο θάνατος ή το σακάτεμα την ώρα της δουλειάς έχουν μετατραπεί σε καθημερινότητα, σε μια συγκυρία, όπου η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και η εξατομίκευση της εργασίας μετατρέπουν την ζωή μας σε παιχνίδι επιβίωσης, η ταξική οργάνωση και οι δυναμικοί εργατικοί αγώνες αποτελούν για την τάξη μας όρο επιβίωσης.
Οφείλουμε να οργανωθούμε συλλογικά και να αντεπιτεθούμε με όλα τα όπλα που διαθέτει η φαρέτρα της ταξικής πάλης απέναντι στους γδάρτες των ζωών μας. Να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να απεργήσουμε, να ριζοσπαστικοποιήσουμε τους αγώνες μας, να επιστρέψουμε τη βία στο κεφάλαιο, τα αφεντικά και το κράτος. Να ξαναφέρουμε την αντεπίθεση της τάξης μας στο προσκήνιο, για να μην ξαναδούμε κανένα και καμία από μας δολοφονημένο για τα κέρδη τους και την ανάπτυξη τους.

ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ –ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ