Ανακοίνωση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για το θάνατο ύστερα από 38 χρόνια στις σιωνιστικές φυλακές του λαϊκού ηγέτη αγωνιστή Walid Daqqah “Abu Milad”

Το Λαϊκό Μέτωπο θρηνεί τον φυλακισμένο εθνικό και μετωπικό ηγέτη, τον μεγάλο διανοούμενο, στοχαστή και συγγραφέα, Walid Daqqah “Abu Milad”.

Με τη μεγαλύτερη θλίψη, θλίψη και επαναστατικό θυμό, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πενθεί, στο όνομα του Γενικού Γραμματέα και του αναπληρωτή του, του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής, των φυλακισμένων συντρόφων του και όλων των συντρόφων στην πατρίδα και τη διασπορά, τον σύντροφό του, τον μεγάλο εθνικό και μετωπικό ηγέτη, ο φυλακισμένος, ο διανοούμενος, ο επαναστάτης στοχαστής και ο συγγραφέας Walid Nimr As’ad Daqqah “Abu Milad”, 62 ετών, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες, θεωρητικούς και στοχαστές του κινήματος των φυλακισμένων, ο οποίος μαρτύρησε σήμερα το βράδυ ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής ιατρικής αμέλειας μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Το Λαϊκό Μέτωπο εκφράζει στον σύντροφο ηγέτη, Γενικό Γραμματέα, Ahmed Saadat, στους συντρόφους του κλάδου των φυλακών και του κινήματος των κρατουμένων, στην αγωνιζόμενη σύζυγό του, Sanaa, στην κόρη του Milad, σε ολόκληρη την οικογένειά του και σε όλους τους συντρόφους του, τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το μαρτύριο αυτού του συντρόφου, ηγέτη και έμπνευσης, ενός από τους στρατηγούς της σταθερότητας, και στους διακεκριμένους εθνικούς και μετωπικούς ηγέτες και συγγραφείς που χάραξαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα για όσα παρουσίασε σε πλούσια και εμπνευσμένη εμπειρία αγώνα για πολλές γενιές κρατουμένων στις κατοχικές φυλακές. Είχε επίσης μια πλούσια και διακεκριμένη πνευματική και λογοτεχνική εμπειρία που ήταν απαράμιλλη στην επιρροή της στη ζωή των κρατουμένων, στα νοήματά της, στην επανάσταση και στα κατορθώματά της. Υπήρξε ένα από τα πιο εξέχοντα σύμβολα της λογοτεχνίας των φυλακών. Μάλλον είναι ο πρύτανης και πρώτος συγγραφέας της, καθώς συνέβαλε με σημαντικές πνευματικές και λογοτεχνικές μελέτες στην παλαιστινιακή, αραβική και διεθνή βιβλιοθήκη. Παράλληλα, ο μάρτυρας ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες εθνικούς ηγέτες και κρατούμενους του κατεχόμενου εσωτερικού που προχώρησε στις τάξεις του στην αντιμετώπιση των πρακτικών και των παραβιάσεων της κατοχής και συμμετείχε σε όλες τις αγωνιστικές μάχες του κινήματος των κρατουμένων.

Βιογραφία του συντρόφου διοικητή Walid Daqqah “Abu Milad”:

  • Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1961.
  • Κατάγεται από την πόλη Baqa al-Gharbiya, περιοχή Χάιφα.
  • Ο Διοικητής Walid μεγάλωσε σε μια παλαιστινιακή οικογένεια αποτελούμενη από 6 αδέλφια και 3 αδελφές.
  • Ο μάρτυρας έλαβε τη βασική του εκπαίδευση στα σχολεία της Baqa al-Gharbiya και πήρε το απολυτήριο λυκείου το 1979 από το Γεωργικό Γυμνάσιο Yimma. Εισήχθη στο πανεπιστήμιο και συνέχισε τις επιστημονικές και ακαδημαϊκές σπουδές του.
  • Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, άνθισαν οι απόψεις και η ευαισθητοποίησή του για τα ζητήματα του λαού του και η βαθιά προσήλωσή του στην παλαιστινιακή εθνική του ταυτότητα.
  • Το 2010 απέκτησε πτυχίο στη διεπιστημονική μελέτη της δημοκρατίας και το 2016 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις περιφερειακές σπουδές, στην κατεύθυνση “ισραηλινές σπουδές” από το Πανεπιστήμιο Al-Quds, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
  • Εντάχθηκε στις τάξεις του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το 1983 και εντάχθηκε σε στρατιωτικό πυρήνα που συνδεόταν με το Μέτωπο.
  • Το 1984 έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στις στρατιωτικές βάσεις του Μετώπου στη Συρία και στη συνέχεια συνέβαλε στη δημιουργία ενός μυστικού στρατιωτικού μηχανισμού του Μετώπου στο κατεχόμενο εσωτερικό, αποστολή του οποίου ήταν η συλλογή πληροφοριών για τους σιωνιστές ηγέτες και αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διάπραξη σφαγών κατά την εισβολή στο Λίβανο.
  • Ο μάρτυρας Ουαλίντ και οι σύντροφοί του εντός του στρατιωτικού πυρήνα πραγματοποίησαν μια σειρά από επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η απαγωγή και η δολοφονία του σιωνιστή στρατιώτη “Moshe Tammam”, με αποτέλεσμα ο ίδιος και μια ομάδα συντρόφων του να συλληφθούν και να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.
  • Ολοκλήρωσε την ποινή του τον Μάρτιο του 2023, αλλά στην ποινή του προστέθηκαν επιπλέον δύο χρόνια επειδή κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.
  • Ήταν μεταξύ των 23 κρατουμένων που η κατοχή αρνήθηκε να απελευθερώσει σε όλες τις συμφωνίες ανταλλαγής. Η κατοχή απέσυρε επίσης την τοποθέτησή του στον κατάλογο των αποφυλακισθέντων μακροχρόνια κρατουμένων το 2013-2014.
  • Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς και στοχαστές κρατουμένων μέσα στις φυλακές της κατοχής.Ειχε πνευματικές και λογοτεχνικές παραγωγές που έχουν φτάσει σε διεθνές επίπεδο, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι τα βιβλία “Το λιώσιμο της συνείδησης” και “Παράλληλος χρόνος” και το μυθιστόρημα “Η ιστορία του μυστικού του πετρελαίου”, το οποίο απέσπασε διεθνή φήμη και πολλά βραβεία, συνεχίστηκε με το μυθιστόρημα “Η ιστορία του μυστικού σπαθιού”, ένα δεύτερο μέρος, και αναμενόταν να εκδοθεί το τρίτο μέρος, “Η ιστορία του μυστικού του φάσματος”.
  • Το βιβλίο του, Fusion of Consciousness ή “Επαναπροσδιορίζοντας τα βασανιστήρια”, θεωρείται μια από τις πιο εξέχουσες παραγωγές του κινήματος των κρατουμένων και θεωρείται σημαντικό σημείο αναφοράς. Μέσα από αυτή τη μελέτη, έθεσε το Α κ το Ωτης σταθερότητας, της πειθαρχίας, της ριζωμένης οργανωτικής εργασίας και της δύναμης της θέλησης μέσα στις φυλακές. Του αποδίδεται επίσης η αποκρυστάλλωση εννοιών που περιγράφουν την πραγματικότητα μέσα στις φυλακές, όπως η έννοια του “Παράλληλου Χρόνου” (δηλαδή ο χρόνος των κρατουμένων σε σχέση με τον χρόνο των ατόμων εκτός φυλακών), ενώ έγραψε μεγάλο αριθμό πολιτικών, πνευματικών και λογοτεχνικών άρθρων και μελετών και θεωρείται πρώτης τάξεως πολιτικός στοχαστής. Παρήγαγε μέσα στις κατοχικές φυλακές ένα τεράστιο πνευματικό έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου απάντησε σε όλα τα θέματα, τις έρευνες και τα υπαρξιακά ερωτήματα, καθώς και σε ζητήματα απελευθέρωσης, ενισχύοντας την κατάσταση της κριτικής μέσα σε αυτήν, στο δρόμο του προς την επίτευξη της αλήθειας και της κρίσης του εθνικού σχεδίου. Ήταν ζωγράφος που προσέφερε στη φυλακή πολλούς σημαντικούς εθνικούς πίνακες, μιλώντας άπταιστα την εβραϊκή γλώσσα.
  • Υπέστη βασανιστήρια, απομόνωση και απαγόρευση επισκέψεων κατά τη διάρκεια της μακράς κράτησής του, ενώ τα γραπτά και οι δημοσιεύσεις του καταδιώχθηκαν από τη σωφρονιστική υπηρεσία.
  • Έβγαλε λαθραία σπέρμα από τη φυλακή, έγινε πατέρας σε ηλικία 57 ετών και γέννησε μια κόρη που ονόμασε “Milad”.
  • Στις 18 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε ότι έπασχε από σπάνιο καρκίνο του μυελού των οστών, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τον Ιούνιο του 2023, το αίτημά του για αποφυλάκιση απορρίφθηκε και το Κεντρικό Δικαστήριο απέρριψε επίσης την έφεση που υπέβαλε κατά της απόφασης της επιτροπής.
  • Πέθανε σήμερα το απόγευμα ως αποτέλεσμα πολιτικής ιατρικής αμέλειας, μετά από σοβαρή επιδείνωση της υγείας του.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αποχαιρετά τον σύντροφό του, τον ηγέτη, στοχαστή, συγγραφέα.