Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθημερινά γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους και ασθενείς.

Και αυτό, γιατί παρά τις προκλητικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «το ΕΣΥ δεν δέχεται πίεση», «ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει να πάρει το βάρος από τα δημόσια νοσοκομεία», «δεν υπάρχουν άνεργοι νοσηλευτές», τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης σε σχολεία, χώρους δουλειάς, ΜΜΜ συνθέτουν μια πραγματικότητα στην οποία το μέτρημα σε κρούσματα, νοσηλείες και νεκρούς έχει χαθεί.

Την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:

 • Κλειστά νοσοκομεία, μείωση του ήδη λιγοστού προσωπικού (οι απολύσεις κομψά διατυπωμένες ως «λήξη σύμβασης» ή «αναστολή εργασίας») και τα εναπομείναντα να λειτουργούν με το ίδιο, εξαντλημένο προσωπικό που αναγκάζεται να καλύψει τις ελλείψεις με διπλοβάρδιες και αμέτρητες υπερωρίες – η άρση της αναστολής αδειών και τα ρεπό – δωράκι Χριστουγέννων δεν ξεγελούν ούτε τον πιο ανυποψίαστο…
 • Κάθε γενική εφημερία -αλλά ακόμη και οι καθημερινές «μικρές» πρωινές- βρίσκουν το ΤΕΠ σε καθεστώς πολέμου, με ασθενείς να στοιβάζονται για ώρες στην αναμονή να εξεταστούν από το μετρημένο στα δάκτυλα ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δεν ξέρει πού να πρωτοτρέξει, άραγε ο συνωστισμός αυτός δεν συμβάλλει στη μετάδοση του ιού;;
 • Μείωση ξανά των χειρουργείων (από τις 10 αίθουσες που είχαν απομείνει, μόνο 6 λειτουργούν σήμερα) και ουσιαστικά παύση της λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής με τραγικές επιπτώσεις της αναμονής στην πρόγνωση και θεραπεία των ασθενών.
 • Διασωληνωμένοι σε κοινές κλίνες περιμένοντας μέρες ολόκληρες για μια κλίνη ΜΕΘ – μήπως κάποιοι περιμένουν από εμάς να αρνηθούμε το γεγονός ότι αυτό έχει αρνητική έκβαση στην υγεία ή και την επιβίωσή τους;
 • Σύσταση Covid κλινικών εν μία νυκτί, με τη γνωστή και δοκιμασμένη «συνταγή» των προηγουμένων 3 κυμάτων, ιατροί άλλων ειδικοτήτων να κάνουν «σκόντο» στην εκπαίδευσή τους, γιατί 2 χρόνια μετά δεν «πειστήκαμε» ότι χρειάζονται προσλήψεις παθολόγων και πνευμονολόγων… ή γιατί όπως επιμένουν «δεν υπάρχουν»…!
 • Εδραίωση της οδηγίας για καραντίνα 5 ημερών χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα, αλλά βάσει πρωτοκόλλων που ως βασικό δεδομένο θεωρούν τις ελλείψεις προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που κανείς δεν λαμβάνει την ευθύνη της οργανωμένης υλοποίησης, της καταγραφής και του ελέγχου των ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ περιοδικών test στο προσωπικό. Όσοι μάλιστα από εμάς, από φιλότιμο και άγχος για τους ασθενείς μας και τις οικογένειές μας υποβαλλόμαστε αυτοβούλως σε test, περιμένουμε 2 και 3 ημέρες να βγει το αποτέλεσμα δουλεύοντας και ζώντας δίπλα σε ευπαθείς ομάδες… Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό και για τους ασθενείς μας, έχοντας ήδη ως δεδομένη τη γνώση ότι η νόσηση από «Δέλτα» δεν προστατεύει από τη νόσηση με τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» ή την επόμενη…
 • Την ίδια ακριβώς στιγμή, οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων εξακολουθούν να θεωρούνται «επικίνδυνοι» και απειλούνται με απόλυση παρότι εργάζονταν υπό τις ίδιες συνθήκες επί ενάμιση χρόνο και παρόλο που το υπόλοιπο προσωπικό μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει ακόμα και αν είναι θετικοί στον ιό, προκειμένου να αναπληρωθούν οι ελλείψεις…
 • Γι’ ακόμη μια φορά, ο ιδιωτικός τομέας «θησαυρίζει» (παρά τα κροκοδείλια δάκρυα γιατί δεν του φτάνουν… τα «φιλοδωρήματα») επιλέγοντας για ποια περιστατικά θα πληρωθεί αδρά! Είναι εξοργιστικές οι πρόσφατες εικόνες από το Νοσοκομείο της Νίκαιας όπου 17 ασθενείς (μεταξύ των οποίων και ένας διασωληνωμένος) κλήθηκαν να παραμείνουν στο ΤΕΠ περιμένοντας να δουν αν πληρούν τα «κριτήρια» να νοσηλευτούν σε κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Μήπως αλλού αρχίζουν να διασκορπίζονται και να λιμνάζουν στους ορόφους εν αναμονή της διακομιδής σε ιδιωτικά ή αποκλειστικά Covid νοσοκομεία;

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αλλά αποτυπώνεται η κατάσταση συνολικά στις δημόσιες δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, όπου παρά τις διαρκείς και επίμονες πιέσεις των υγειονομικών, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ενισχύσει ουσιαστικά, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις και αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Όπως τονίζουν όμως οι μαχόμενοι υγειονομικοί, «παλέψαμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας, όπως άλλωστε παλεύαμε και πριν με γνώμονα πάντα την υγεία των ασθενών κόντρα στις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που έχουν αφήσει διάτρητο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στους συναδέλφους από το Νοσοκομείο Πεντέλης που βρέθηκαν κι αυτοί αντιμέτωποι με τη χλεύη της κυβέρνησης που έκρινε καταχρηστική την απεργία πετώντας στον κάδο των απορριμάτων τα δίκαια αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, συμμετοχή σε 24ωρη εφημέρευση και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στο λαό (αντί της μετατροπής του νοσοκομείου τους σε εμβολιαστικό κέντρο).

Έχοντας επίγνωση του ρόλου και της κοινωνικής αποστολής μας παλεύουμε για:

 • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων – μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με προβάδισμα στις πλέον σχετικές με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ανάκληση των αναστολών εργασίας – Αυξήσεις στους μισθούς μας – Ένταξη στα ΒΑΕ.
 • Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομειακών μονάδων – Ενίσχυση της ΠΦΥ – Πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα εδώ και τώρα, χωρίς όρους και «δωράκια» για τους μεγαλοκλινικάρχες. Με όλες τις δομές και το προσωπικό του σε κρατικό σχεδιασμό. Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Επείγουσα κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία.
 • Τακτικός έλεγχος του προσωπικού με καταγραφή και έλεγχο της δήλωσης των κρουσμάτων με συστηματική ιχνηλάτηση και απόσυρση της απαράδεκτης και αντιεπιστημονικής οδηγίας για επάνοδο στη δουλειά σε 5 ημέρες χωρίς test ή όπως προσφάτως γράφτηκε με θετικό ή αρνητικό τεστ!!!

Μαζικοί, δωρεάν αξιόπιστοι προληπτικοί έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό – Ουσιαστικά, κατάλληλα μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση και τα ΜΜΜ.

Πηγή: 902.gr