Την αυξημένη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ και πρόχειρα διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα καταγράφει ο αγγειοχειρούργος του νοσοκομείου Γιώργος Τρελλόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο κ. Τρελλόπουλος, η θνητότητα στις ΜΕΘ του νοσοκομείου για το 2021 ανήλθε σε 55%, ενώ σοκάρει η θνητότητα για τους πρόχειρα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ η οποία φαίνεται πως ξεπερνά το 60%.

Ο αγγειοχειρούργος του ΕΣΥ ζητά την διερεύνηση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών κορονοϊού του νοσοκομείου.

Όπως λέει ο Γιώργος Τρελλόπουλος,  κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2021 η κατάσταση στο νοσοκομείο είχε φτάσει σε αδιέξοδο με πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και άλλους ασθενείς σε απλές κλίνες κλινικών Covid με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια που χρειαζόταν διασωλήνωση.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις προχωρούσαμε σε διασωληνώσεις μόνο στην περίπτωση που διασφαλιζόταν ή προέκυπτε κλίνη ΜΕΘ στο δικό μας ή άλλο νοσοκομείο. Προφανώς κάποιοι ασθενείς δεν είχαν τις “εφεδρείες” να περιμένουν και κατέληξαν».

Όπως επισημαίνει στις παρατηρήσεις του κατά το 2020 και το 2021: «Περισσότεροι από το 10% των διασωληνωμένων ασθενών παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για 1-4 ημέρες. Αυτό συνέβηκε κατά κύριο λόγο τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2021 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αφού το σύνολο των 50 κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες με Covid ασθενείς.

Σε αυτή την υποομάδα διασωληνωμένων ασθενών Covid η θνητότητα είναι επιδεινωμένη και με τα πρώτα στοιχεία ξεπερνά το 60%, ενώ το 30% αυτών των ασθενών παραμένει ακόμη υπό μηχανική υποστήριξη σε κλίνες ΜΕΘ».

Μάλιστα, ο Διευθυντής Αγγειοχειρουργός ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», αποκαλύπτει ότι το σύνολο της Θεσσαλονίκης στο τέλος του τρίτου κύματος καταγράφηκαν περίπου 1.500 θάνατοι ασθενών με Covid-19 από τους οποίους οι 1.000 περίπου ασθενείς κατέληξαν σε απλές κλίνες Covid-19, γεγονός που «επιβάλλει» διερεύνηση των αιτίων και παρεμβάσεις βελτίωσης της κατάστασης.

Πηγή: Alterthess.gr