Μάνατζερ στο ΕΣΥ, νοσοκομειακοί γιατροί που θα εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και συμβάσεις με ιδιωτικές δομές είναι το νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύμπλεγμα υπηρεσιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίες θα συμπράττουν για ένα ενιαίο ΕΣΥ με δωρεάν υπηρεσίες για τους πολίτες. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί άμεσα από το υπουργείο Υγείας και θα έχει πολλά χαρακτηριστικά του ιδιωτικού τομέα.

Νέα Νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία για να έχουν ευελιξία στις αποφάσεις τους αλλά και στη διοίκηση, θα πρέπει να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να μπορούν να λειτουργούν με όρους ιδιωτικού τομέα ώστε να λογοδοτούν για τυχόν παραλείψεις ή γενικώς για τα κακώς κείμενα.

Θα διαθέτουν Διευθύνοντα Σύμβουλο, μάνατζερ ουσιαστικά με υπεύθυνους για τις κλίνες και για κάθε τομέα οι οποίοι και θα δίνουν αναφορά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση είναι πως οι υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα παραμείνουν δωρεάν.

Το υπουργείο υγείας για τους γιατρούς

Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να τροποποιηθούν και οι σχέσεις εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. Βέβαια είναι άγνωστο τι αντιδράσεις θα προκληθούν και αν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές «σκοντάψουν» στις εκλογές οι οποίες φημολογείται ότι θα έρθουν νωρίτερα και προς τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Υγείας πάντως σκοπεύει να ανοίξει διάλογο με το ιατρικό σώμα ώστε να μπορούν και οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Κάτι που δοκιμάστηκε σε έναν βαθμό εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο μία τέτοια αλλαγή της εργασιακής σχέσης των γιατρών θα σημάνει αυτομάτως και την άρση της μονιμότητάς τους, καθώς διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους ιδιώτες γιατρούς.

Γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Κατά τα άλλα αναμένεται να υπάρξει και άνοιγμα στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να μπορούν όλοι να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και να μην αμείβονται όμως ανά επίσκεψη όπως γίνεται σήμερα, αλλά όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή: «να υπάρχει γιατρός κατά άτομο και να πληρώνεται από το δημόσιο για αυτό το άτομο και να αναπτυχθεί ο θεράπων ιατρός».

Το υπουργείο υγείας σχεδιάζει αλλαγές και στον ΕΟΠΥΥ

Επίσης μελετάται να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να εργάζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές ώστε να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στις ειδικότητες.

Η ΠΦΥ

Σε ότι αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι δημόσιες δομές όπως τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, θα λειτουργούν υπό μία ενιαία «ομπρέλα» διοίκησης και όπου χρειάζονται παραπάνω υπηρεσίες θα κάνουν συμβάσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή Πολυϊατρεία.
Στόχος να πηγαίνουν πρώτα οι πολίτες στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πριν φθάσουν στα νοσοκομεία.

Πηγή: healthreport