ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, 13.00 – ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ

   Οι δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των κρατικών σχεδιασμών, στα πλαίσια της γενικότερης υποβάθμισης & ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας αλλά και ως μέρος της συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε ως κοινωνία.

 Παλαιότερα η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση βαφτίζονταν «ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Έπειτα, στη μνημονιακή περίοδο, η νεοφιλελεύθερη επίθεση επιχείρησε το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρικών δομών. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, η κρατική εξουσία επιχειρεί την πλήρη συρρίκνωση του δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας και την ολοκληρωτική μετατροπή του σε ένα καθαρά διεκπεραιωτικό σύστημα καταστολής, εξυπηρετώντας παράλληλα τα κέρδη των ιδιωτικών ψυχιατρείων. Κύρια παραδείγματα το πρόσφατο κλείσιμο του ξενώνα του Ευαγγελισμού στην πλατεία Βάθης, οι απόπειρες κατάργησης τριών εξω-νοσοκομειακών στεγαστικών δομών του ΨΝΑ και το σχέδιο επαναλειτουργίας του κολαστήριου της Λέρου.

   Η ψυχική υγεία δεν είναι άλλο ένα από τα πολλά κοινωνικά προβλήματα, αλλά κεντρικό πρόβλημα μιας κοινωνίας που συνθλίβεται στη μέγγενη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ακόμα περισσότερο σήμερα που η πανδημία δημιουργεί νέες ιστορικές τομές, που η εγκληματική κρατική διαχείριση διευρύνει το βιωμένο κοινωνικό τραύμα του θανάτου, τον Φόβο και την Άρνηση, τα ιδεολογικά και υλικά αδιέξοδα και τη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.

  Η κοινωνία και οι «ασθενείς» αντιμετωπίζουμε παράλληλα τη διάλυση των δομών ψυχικής υγείας αλλά και τη βαρβαρότητα του κυρίαρχου συστήματος «θεραπείας» που βασίζεται στις κατασταλτικές πρακτικές και την αθρόα φαρμακευτική αγωγή. Δεν ξεχνάμε τους βασανισμένους και ταλαιπωρημένους από την ψυχιατρική καταστολή και τους αγώνες που έχουν δοθεί ενάντια στη βαρβαρότητα κυρίως από «ασθενείς» της ψυχικής υγείας, στηρίζουμε τις προσπάθειες κινηματικών απαντήσεων και την αγωνιστική δράση της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία.

   Οι κοινωνικές και κινηματικές δυνάμεις, οι άνθρωποι που ζουν ή μπαινοβγαίνουν στις δομές ψυχικής υγείας και οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αγωνιστούμε μαζί για ένα χειραφετητικό κοινοτικό σύστημα ψυχικής υγείας, παράλληλα με τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά κράτους και κεφαλαίου και το χτίσιμο της κοινωνίας της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος

Pasamontaña

1/3/2022