Τα όσο συνέβησαν στον τελευταίο σταθμό της υπερατλαντικής περιοδείας του Ουκρανού πρωθυπουργού Β. Ζελένσκι υπήρξαν μια ακόμα ηχηρή απόδειξη τόσο για τον χαρακτήρα του Ουκρανικού καθεστώτος όσο και γι αυτόν του ευρωατλαντικού στρατοπέδου. Μια ακόμα απόδειξη της στενής σχέσης φασισμού ιμπεριαλισμού.

Ύστερα από την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν από την οποία έλαβε μια ακόμη μεγάλη οικονομική ενίσχυση – μικρότερη πάντως από αυτή που ζητούσε, γεγονός με σαφείς σημάνσεις για το επίπεδο εμπιστοσύνης που λαμβάνει πλέον- ο Ζελένσκι επισκέφτηκε τον Καναδά, με τον οποίο το ουκρανικό καθεστώς έχει οικοδομήσει πολύ στενές επαφές.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση του καναδικού κοινοβουλίου προς τιμήν του Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Βουλής προσκάλεσε τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα οποίος πολέμησε για την Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία, επίσης γνωστή ως Μεραρχία Waffen-SS Galicia ή 14η μεραρχία, μια μονάδα Ουκρανών που βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ναζί.

Αναφερόμενος στον Χούνκα τόνισε ότι «είναι ένας Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας και τον ευχαριστούμε για όλες τις υπηρεσίες του». Στη συνέχεια οι βουλευτές σηκώθηκαν και χειροκρότησαν μαζί βέβαια και ο Καναδός πρωθυπουργόςΤριντό, ενώ ο Ζελένσκι σήκωσε τη γροθιά του ως ένδειξη τιμής, την ώρα που ο Χούνκα χαιρετούσε από τα θεωρείο.

Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Σοβιετικής Ένωσης, Ουκρανοί φασίστες υπό την ηγεσία του Σ. Μπαντέρα συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές προβαίνοντας σε μαζικές εξοντώσεις Ουκρανών και Ρώσων κομμουνιστών, αντιφασιστών και Εβραίων, ξεπερνώντας ενίοτε σε αγριότητα τους ίδιους τους Γερμανούς. Το καθεστώς Ζελένσκι έχει ενσωματώσει στην επίσημη ιστορία του τον Μπαντέρα ως εθνικό ήρωα.