Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια εργασιών σε παλιό φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά, 27χρονος εργάτης έχασε την ζωή του όταν τα τοιχώματα υποχώρησαν με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από πέτρες και μπάζα. Ο 27χρονος εργαζόταν σε εργολαβικό συνεργείο που πραγματοποιούσε αντιπλημμυρικά έργα στο φρεάτιο, τα οποία ήταν αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά. Επίσης την ίδια μέρα, εργάτης στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας τραυματίστηκε κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης και ελέγχου σε γερανό, δουλεύοντας πάνω από δέκα ώρες συνεχούς εργασίας και χωρίς να έχει πάρει ρεπό για πολύ καιρό, σε εργολαβικό γραφείο που εφάρμοσε άμεσα το νόμο Γεωργιάδη. Ενώ λίγες μόνο μέρες πριν αλβανίδα εργάτρια σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι, βρήκε φρικτό θάνατο καθαρίζοντας την κρεατομηχανή του καταστήματος.
Μέσα στο πρώτο 9άμηνο του 2023, έχουν χάσει την ζωή τους 138 εργάτες και εργάτριες ενώ διπλάσιοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Θάνατοι –δολοφονίες των αφεντικών, θάνατοι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης ελέγχων και μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, των αντεργατικών νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, θάνατοι της ακόρεστης δίψας του κεφαλαίου για το μέγιστο κέρδος.

Το ζήτημα της ταξικής οργάνωσης και της σύγκρουσης με το καθεστώς του εργασιακού σφαγείου γίνεται πλέον όρος επιβίωσης για την εργατική τάξη. Όπως έγραφε η Ανοιχτή συνέλευση για το κρατικό καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη στο κάλεσμα της για την απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο : «Απέναντι στην πολυμέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και του κράτους, απέναντι στις ακραίες συνθήκες απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής, καταστροφής της φύσης και υποτίμησης της εργασιακής δύναμης τις οποίες βιώνουμε είναι αναγκαίο να οργανώσουμε αποτελεσματικά τις συλλογικές ταξικές αντιστάσεις μας : Αυτά που το προλεταριάτο κατέκτησε με το αίμα του, μόνο με το αίμα του μπορεί να τα υπερασπίσει!».