Η νεοφιλελεύθερη/ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη στη σκιά του «σκανδάλου των υποκλοπών» κατέθεσε από τις 14 Νοεμβρίου ένα νομοσχέδιο με τίτλο: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών». Ένα ν/σ που για μια φορά ακόμα αποδεικνύει πως όλος ο δημόσιος διάλογος που περιστρέφεται γύρω από τα καπρίτσια του Μητσοτάκη και τις αλληλοπαρακολουθήσεις στις κορυφές του αστικού πολιτικού κόσμου και της επιχειρηματικής ελίτ είναι ένας αποπροσανατολιστικός ψευτοδιάλογος. Στην πραγματικότητα το όλο ζήτημα των «νόμιμων» ή «παράνομων» υποκλοπών και το όλο πλαίσιο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών αφορά πρώτα και κύρια την καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων. Την ίδια ώρα που αστικός πολιτικός κόσμος αυτοπροστατεύεται (με την προσθήκη της υπογραφής του Προέδρου της Βουλής για οποιαδήποτε «νόμιμη επισύνδεση»), το νομοσχέδιο προβλέπει την εξάπλωση των παρακολουθήσεων στην κοινωνική βάση μέσα από την διασταλτική ερμηνεία της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας». Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 του ν, ορίζει:

«Λόγοι εθνικής ασφάλειας» είναι οι λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και περιλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτήτων ικανών να επιφέρουν πλήγμα στις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας όπως, ιδίως, λόγοι σχετικοί με την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία από άλλες υβριδικές απειλές, την προστασία του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας, την προστασία από ανθρωπιστική κρίση, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος». Για να το κάνουμε πιο λιανά: ακόμα και μια απεργία, μια διαδήλωση ή οποιαδήποτε μη αρεστή μορφή κοινωνικής αντίστασης μπορεί να μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ κι άλλων μυστικών υπηρεσιών και να θεωρηθεί οικονομικό σαμποτάζ με το πρόσχημα πως διαταράσσει την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας και επιφέρει πλήγμα στις κοινωνικές δομές της χώρας!

Δεν είναι μόνο η ΕΥΠ, όμως, που έχει τη δυνατότητα «συνακροάσεων». Η καπιταλιστική κρίση, η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονιακής εποπτείας και η όξυνση του ταξικού ανταγωνισμού οδήγησαν στην περεταίρω οχύρωση του κράτους. Μεταξύ των νέων δομών που φτιάχτηκαν ήταν και η λεγόμενη «δεύτερη ΕΥΠ», η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Η ΔΙΔΑΠ δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 με λεφτά της ΕΕ και σκοπό να ενισχύσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους. Το 2017 αποφασίστηκε η αυτονόμησή της και η μετεγκατάστασή της από τη ΓΑΔΑ στο Μπουρνάζι. Διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο της Καθημερινής:

«Η ΔΙΔΑΠ δημιουργήθηκε το 2014 με αποστολή να λειτουργεί ως «τράπεζα» πληροφοριών: να συλλέγει απ’ όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και να επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. Οπως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και φυσικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διαθέτει σύστημα επισυνδέσεων και προηγμένο λογισμικό για την επεξεργασία του μεγάλου όγκου πληροφοριών που συγκεντρώνει. Το 2016 εξασφάλισε κονδύλι ύψους 820.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας στο πλαίσιο προγράμματος για τη δημιουργία «σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων» και την «προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού διασύνδεσης βάσεων δεδομένων». Στη δημόσια πρόσκληση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» πέρυσι το καλοκαίρι, ως αντικείμενο του έργου περιγράφεται «η κατάλληλη διαμόρφωση χώρου που θα είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένες λογισμικές εφαρμογές, οι οποίες θα επιτρέπουν την άμεση, πλήρη και ακριβή υποστήριξη σε έρευνες κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Δεν είναι μονάχα ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μας λένε συνέχεια όσοι πετάνε την μπανανόφλουδα του «αντιδεξιού μετώπου» και επιδιώκουν τη στοίχιση του εργατικού – λαϊκού κινήματος πίσω από το «μικρότερο κακό» της σοσιαλδημοκρατίας. Οι «νόμιμες υποκλοπές» που διαμορφώνουν συνθήκες ασφυκτικού αστυνομικού κράτους οφείλονται στην ενσωμάτωση από το ελληνικό κράτος των κατευθυντήριων εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ΄ αυτό το πάρτυ αυταρχισμού κι αυθαιρεσίας που κλιμακώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση είχαν συμμετοχή ΟΛΑ τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την αστική εξουσία. Μεταξύ των οποίων και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που με το άρθρο 25 παρ.2 του Ν. 4531/2018 (ΦΕΚ Α’ 62/05.04.2018) που αντικατέστησε το άρθρο 3 παρ2 του Ν. 2225/1994 (ΦΕΚ 121/Α/20-7-1994), διεύρυνε το πλαίσιο αυθαιρεσίας προσθέτοντας τη δυνατότητα της άρσης του απορρήτου για «εθνικούς λόγους» από εισαγγελέα αποσπασμένο στην ΕΥΠ.

Τα αστικά κόμματα, λοιπόν, είναι συνένοχα στη διαμόρφωση πλαισίου καταστολής των προλεταριακών και κοινωνικών αντιστάσεων, ασχέτως αν αλληλοπαρακολουθούνται…